Tradiční čínská medicína

Alena Pelzová praktikantka alternativní medicíny

Koření 5-ti elementů

Směsi koření jsou sestaveny podle vzájemného působení pěti elementů vycházející z učení Tradiční čínské medicíny. Používáním směsí, které jsou čistě přírodní bez přidaných chemických dochucovadel, zabezpečujete svému tělu i duši blahodárné suroviny pomáhající k lepšímu fungování orgánů, tělních tekutin i psychické pohodě.

Přeji Vám – uživatelům koření pěti elementů, ať stojíte pevně jako z kovu na úrodné zemi, zavlažované živou vodou, tvář Vám ovívá čerstvý vítr a v srdci Vám stále plane oheň věčného elánu a mládí.

Alena Pelzová, autorka směsí
Distributor: Andoovita s.r.o., Na Šibeníku 1293/3, 779 00 Olomouc – Nová Ulice
Tel: 7777 753 312, 777 753 382, e-mail: pelzova.a@seznam,cz
Kulinářské nápady jak využít koření 5-ti elementů

Vynikající zdravé a chutné pomazánky z tvarohu, zakysané smetany, lněného nebo konopného oleje, koření 5-ti elementů a špetky soli. Příprava je velmi jednoduchá rozmixujete tučný tvaroh se třemi lžícemi oleje dle výběru, přidáte čajovou lžičku koření 5-ti elementů dle výběru a chuti, osolíte, pokud preferujete nadýchané krémy můžete přidat zakysanou smetanu. Důležité je důkladné promíchání, aby došlo k propojení oleje s tvarohem.

Proč nám přinášejí zdraví?
Protože při smíchání tvarohu, který obsahuje bílkoviny bohaté na aminokyselinu tyrosin, účinnou pro zlepšení myšlení a lněný nebo konopný olej obsahující především mastné kyseliny omega 3, kyselinu alfa-linolenovou, která se v biochemii označuje jako cis 18:3 omega-3, znamená to, že v konfiguraci cis-, číslo 18 označuje počet uhlíků v řetězci, číslo 3 odpovídá počtu volných vazeb a další číslo 3 označuje uhlík s první volnou vazbou. Mastné kyseliny obsahující dvojné vazby, jsou v našem těle schopné vychytávat volné radikály, které vyvolávají oxidaci a mohou tak být příčinou některých chronických nemocí včetně nádorových. Kyselina alfa-linolenová se třemi dvojnými vazbami proto patří k těm nejúčinnějším antioxidantům. Nutné je uchovávat kvůli své nestabilnosti olej po otevření v ledničce. Dr. Budwig zjistila, že pokud chceme, aby tělo opravdu využilo všechny přednosti lněného oleje, nestačí ho jen přidávat k jídlu. Tuky totiž nejsou rozpustné ve vodě a tudíž ani v krvi, proto musí být metabolizovány v játrech. Jejich předčasnému rozkladu lze předejít navázáním na nějakou bílkovinu, aby se ve formě lipoproteinu dostali do krve, jako nejvhodnější byl vybrán tvaroh. Doporučila, aby lidé, u kterých byla diagnostikována rakovina, užívali šestkrát denně polévkovou lžíci lněného oleje promíchaného s tvarohem, v tučném se mnohem lépe rozpouští.

Proč k tomu přidat koření 5-ti elementů, v první řadě Vám zpříjemní chuť a navíc jeho složky podpoří léčebné účinky.

Příkladem může být zjištění vědců z Kalifornské univerzity (výzkum nadále probíhá), kdy dvě složky ve skořici (proantocyanidin a cinnamaldehyd) ničí beta-amyloidové plaky, někdy nazývané senilní, které jsou jedním z příznaků Alzheimerovy choroby, dále kurkuma, která obsahuje velké množství antioxidantů, kurkumin v ní obsažený zabraňuje vzniku Alzheimerovy choroby, paměť zlepšuje rozmarýn a šalvěj, česnek chrání buňky v mozku před poškozením a snižuje srážlivost krve a tím i riziko vzniku krevních sraženin.

Pomazánku můžete dochutit čerstvou pažitkou, případně baby špenátem, listová zelenina ochraňuje před demencí, obsahuje především kyselinu listovou a vitamíny E a K, které jsou rozpustné v tucích.